Toți românii cu mașini pe motorină și benzină trebuie să știe. S-a întâmplat la pompă în primele 5 luni

de: Andrei Simion
08 07. 2020

Lumea întreagă a trecut prin schimbări dramatice în 2020. Acum, dacă ești șofer, cu siguranță te interesează ce se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină.

Datele pe ce s-a întâmplat în prima jumătate a lui 2020 arată că vânzările de combustibil au scăzut 11% în primele cinci luni. De cealaltă parte, consumul a crescut cu 0,1% în primele cinci luni ale anului faţă de perioada similară a anului trecut.

Datele au fost publicate de Institutul Naţional de Statistică și reflectă ce s-a întâmplat în România. Prețul la benzină și motorină a scăzut foarte mult în aceste luni, ajungând chiar la un nivel nemaiîntâlnit de aproape 10 ani.

Starea de urgență a adus cea mai mare scădere

„Cea mai mare scădere a avut loc în zona comerţului pentru carburanţi. A fost restricţionată circulaţia de la jumătatea lunii martie până la sfârşitul lunii aprilie. Vânzările cu amănuntul sunt un indicator al produsului intern brut, al modului în care merge economia şi dacă lucrurile revin pe o traiectorie de creştere putem să vorbim că în 2020 contracţia ar putea să fie recuperată. Pe primele cinci luni ale anului 2020, rămânem semnificativ sub nivelul consumului din anul anterior, vom vedea dacă această diferenţă va putea fi recuperată, dar oricum, în cel mai bun caz, probabil 2020 va fi mai de grabă, un an de stagnare.”
Aurelian Dochia, analist, citat de Mediafax

Starea de urgență a fost decretată în România pe 15 martie și-a ținut până pe 15 mai. În acest context sunt relevante câteva date. Statisticile pe categorii de produse arată că vânzările de alimente şi băuturi au crescut cu 8% în ianuarie- mai 2020, în timp ce benzinăriile au avut vânzări mai mici cu 11% faţă de perioada similară din 2019. Am văzut deja cum a scăzut mobilitatea, conform Google.

OMV Petrom, producător de petrol şi gaze, a avut în aprilie o scădere a cererii de 45% la benzină şi motorină, iar din mai a văzut o scădere de doar 24%, notează Mediafax.